En dyneguide  

Skal fyldet være gåsedun, andedun eller kunstfibre? Hvad isolerer bedst? Kan alle dyner vaskes? Hvad med kanaldyner, kassettedyner, punktdyner? Bolster og bæreevne? Behov, ønsker og krav bør nøje analyseres – her får du en guide til valg af den helt rigtige dyne.

Fiberdyne NIGHT fra ARCTIC

På jagt efter en natur- eller fiberdyne?

Dynens varmeevne bestemmes af mængden af luft i dynen, da det primært er luft der holder på varmen. Jo lettere og luftigere fyldet er, desto mindre fyld sklal der være, for at det varmer.

Hvis eksempelvis to dyner med dun og fjer er lige tykke, vil den der vejer mindst være den varmeste. En god syntetisk dyne kan være lige så varm som en dyne med naturfyld. En tommelfinger regel siger, at et godt syntetisk fyld ofte er bedre end et billigt fyld af fjer og dun.

Hos ARCTIC kan du finde dyner med naturfyld, som dun/fjer, uld og silke, men også med fiberfyld, hvis indhold består af fine mikrofiberdun eller hulfibre.

 

Dyner med dun og fjer
Som dynefyld er dun og fjer særdeles velegenede, fordi de er bløde, lette og har en høj isoleringsevne. Fyldet kan være andedun, gåsedun, moskusdun eller edderdun.

Mellem dunets tusinde fimrehår, strålerne, danner sig små luftlommer. Det er luften mellem disse tråde og ikke dunene i sig selv, der giver den bedste isolering. Fjer kan ikke som dun indholde luft og har derfor ringere isoleringsevne. Naturdyner har også den egenskab, at de kan optage den sved, som afsondres fra kroppen under nattesøvnen.

En moskusdyne består altid af de fineste dun fra moskusanden, og derfor er disse dyner meget populære. De er lette og de føles dejlig bløde. Moskusdunens egenskaber minder meget om edderduns, som har en god isolerings- og fugtabsorberingsevne.

Gåsedun er større og mere luftige end de fleste andre dun, hvilket giver dynen en fantastisk isoleringsevne. Jo højere bæreevne, jo højere er dunenes isoleringsevne.

En andedunsdyne er et rigtig godt valg, hvis du vil have en god og varm dyne med naturfyld til en fornuftig pris. Vores andedunsdyner har en bæreevne på 10, som er en udmærket kvalitet inden for denne type dyner.

 

Ulddyner
Uld har mange gode egenskaber. Uld er naturligt antibakterielt og har fantastiske evner til at regulere varmen og absorbere fugten fra kroppen, så temperaturen under dynen altid føles behagelig. Det er fremragende egenskaber i et sundt sovemiljø.

Silkedyner
Silke er et 100% naturprodukt, som er allergivenligt, temperaturregulerende og åndbart. Den anvendes i fremstillingen af de fineste og mest eksklusive tekstiler, der giver dig en soveoplevelse på 1. klasse. Silke holder på varmen når det er koldt, og virker afkølende når det er varmt. Således holdes kroppens temperatur på et jævnt niveau og du opnår en mere behagelig søvn.

Silke er ligeledes naturligt anti-bakteriel. Dette betyder, at eksempelvis husstøvmider ikke trives i silke. Derfor er vores produkter yderst velegnede til personer med allergi.

Fiberdyner
En fiberdyne er et godt alternativ til dyner med naturfyld. Fiberdyner efterligner dun og fjers egenskaber, herunder evnen til at isolere. Fordelen ved en fiberdyne er også, at den er let at vedligeholde, fordi den kan vaskes og tørretumbles mange gange uden at miste form og uden at ødelægge fibrene, og er derfor ligeledes allergivenlige.

Fiberdyne NIGHT fra ARCTIC
Fiberdyne NIGHT fra ARCTIC
Fiberdyne NIGHT fra ARCTIC

Bæreevne

Bæreevne er et udtryk for dunenes isoleringsevne og kvalitet. En høj bæreevne dækker over gode isoleringsegenskaber.

Vår

Ved vår er det vigtigt at vævningen er så tæt, at fyldet ikke kan komme igennem. 

Konstruktion

De fleste dyner bliver syet i kassetter for at fyldet holdes jævnt fordelt i hele dynen. En almindelig helårsdyne eller vinterdyne er syet med vægge mellem kvadraterne, for at undgå kuldebroer. En sommerdyne derimod er syet uden vægge (den er gennmestukket), da formålet med en sommerdyne er, at den skal være kølig. 

Jo flere kvadrater jo bedre, idet dynen automatisk lægger sig tættere til kroppen.

Godt at vide om vedligehold af dyner

Typisk vil en dyne kræve vask ved 40-60 grader og i høj vandstand. Vasken afsluttes med en kraftig centrifugering. Både dun, fjer og syntetisk fyld vil synke lidt sammen efter vask.  Tørretumbling af en dundyne kan tage op imod 3-4 timer. Men det er vigtigt, at dynen tørrer helt i tumbleren, da den ellers vil mugne. Tør dynen ved 60 grader og benyt en så stor tumbler som muligt. Et par tennisbolde i tumbleren sikrer, at fyldet fordeler sig jævnt. En god regel er, at veje dynen inden vask og efter tørretumblingen – på den måde kan du kontrollere, om dynen er 100% tør.